Dr. Joan Martí Fàbregas

Responsable de la Unitat d’Ictus de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona

Foto Dr. Joan Martí Fàbregas

Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, Doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona, Especialista en Neurologia, Responsable de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Professor Associat de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ex-President de la Societat Catalana de Neurologia.

1.

“Ictus”, “Embòlia”, “ feridura”, “derrame”, “atac”, “AVC”,… Parlem del mateix?

Efectivament, hi ha una mica d’embolic en la terminologia.

S’han fet servir moltes paraules per referir-se al mateix, per part dels pacients i dels metges. Crec que va ser un encert recórrer a la paraula ictus per referir-se a les malalties vasculars del sistema nerviós central.

La paraula “ictus” prové del llatí i significa “cop”, per deixar clar que es tracta de malalties amb un inici sobtat i engloba totes les malalties vasculars agudes del sistema nerviós central.

2.

Fa anys que et dediques als pacients amb ictus. Quins són els canvis en l’atenció de l’ictus que més destacaries des de que vas començar?

He pogut assistir a un canvi espectacular en la prevenció i el tractament en fase aguda dels ictus, especialment en l’ictus isquèmic, no tant en l’ictus hemorràgic.

Actualment podem dir que disposem de mesures molt eficaces per prevenir un primer ictus o per prevenir una recurrència d’un ictus. Com exemple podem destacar els tractaments antiagregants i anticoagulants, l’endarterectomia i l’stent carotidi, i nous fàrmacs pel control dels factors de risc, com ara la dislipèmia o la diabetis o la hipertensió arterial.

Però el canvi més dramàtic ha estat en el tractament de la fase aguda de l’ictus. El 1995 es van iniciar els tractaments de reperfusió intravenosa, que s’han anat estenent per tota Catalunya gràcies al tele-ictus. El 2015 es van publicar els estudis definitius sobre la trombectomia mecànica. Aquests tractaments de reperfusió, junt amb la implantació de les Unitats d’ictus han transformat a l’ictus en una emergència mèdica tractable. Recentment, la European Stroke Organization ha acreditat als 6 centres terciaris d’ictus que ofereixen trombectomia 24 hores al dia i ara s’aniran acreditant la resta de centres primaris d’ictus. És un bon reconeixement! Abans del 1995 no podíem aportar cap tractament per canviar l’evolució natural de la malaltia!

3.

La trombectomia mecànica ha suposat un canvi important en el pronòstic dels pacients amb ictus isquèmic, qui es pot beneficiar d’aquest tractament?

Efectivament, la trombectomia mecànica ha revolucionat el tractament de l’ictus agut, 20 anys després de la introducció de la trombòlisi intravenosa. El número de pacients necessari a tractar per aconseguir que un pacient aconsegueixi la independència funcional és tan sols de 2,6. És el tractament més eficaç que hi ha en una emergència mèdica.

El raonament que hi ha per darrera de la trombectomia mecànica és senzill: hi ha un trombe que no deixa passar la sang, si el trec tornarà a passar la sang i el teixit es recuperarà i el pacient millorarà parcialment o del tot. Inicialment es va pensar que sols es podrien beneficiar pacients amb menys de 6 hores d’evolució, però actualment sabem que el benefici arriba fins a les 24 hores en pacients seleccionats. Com pot ser que el benefici es mantingui tantes hores si la neurona mor als pocs minuts si pateix una isquèmia de suficient intensitat i duració? En bona part gràcies a la circulació col·lateral que garanteix que el cervell pugui aguantar una isquèmia durant un temps variable de persona a persona. Per això, actualment, si el pacient porta més de 6 hores podem indicar la trombectomia si demostrem per tècniques de neuroimatge que no hi ha una lesió establerta i extensa, i hem de demostrar que hi ha teixit salvable, el que anomenem teixit en penombra, que vol dir que es pot recuperar si aconseguim restaurar el flux sanguini.

En resum, actualment tractem amb trombectomia pacients de qualsevol edat, amb bon estat funcional previ, en els que documentem una oclusió d’una artèria intracranial de gran calibre, i en el que ens assegurem amb tècniques de neuroimatge que no s’ha produït ja una lesió definitiva extensa. Això sí, ho hem de fer quan abans millor ja que el temps és cervell!

Tenim encara la limitació de que els centres que ofereixen trombectomia 24 hores al dia estan localitzats a la província de Barcelona, però afortunadament ja es poden fer tractaments en horari laboral a la resta de províncies i esperem que en un futur proper no seran necessaris transports entre centres llunyans, ja que això consumeix un temps preciós que pot condicionar els resultats clínics del procediment.

4.

Malgrat la seva eficàcia, la meitat dels pacients tractats segueixen presentant seqüeles importants després de l’ictus, què determina que uns pacients vagin millor que altres?

Sí, l’ictus segueix sent la primera causa de discapacitat en un adult. Podem prevenir ictus i podem modificar l’evolució a la fase aguda, però molts pacients queden amb dèficits que els impedeixen ser funcionalment independents, i això suposa un important problema social, familiar i econòmic. Els tractaments de reperfusió abans esmentats i les Unitats d’Ictus eviten una proporció d’aquestes discapacitats però evidentment no totes. L’ictus acostuma a afectar persones d’edat avançada que tenen altres comorbiditats que s’afegeixen a les de l’ictus.

L’aspecte social i familiar és molt important i també ho és l’adaptació psicològica del pacient als seus dèficits. La capacitat de neuroplasticitat varia d’un pacient a un altre i veiem a vegades desproporcions sorprenents entre volum de lesió i seqüeles. I a banda de l’extensió de la lesió, la seva localització és determinant. Hi ha lesions de la mateixa mida que donen o no seqüeles discapacitats en funció d’on estan situades. Una petita lesió a la càpsula interna et pot deixar hemiplègic o una petita lesió cortical et pot deixar afàsic i en canvi lesions de la mateixa mida però en altres localitzacions poden ser inclús asimptomàtiques o interferir menys en la funcionalitat del pacient.

L’accés a la rehabilitació a vegades és millorable, tant en la seva quantitat com en la seva qualitat.

5.

Creus que encara hi ha marge de millora en els tractaments de fase aguda o hem tocat sostre?

Per suposat que sí. No ens podem quedar mai contents amb el que hem aconseguit. No oblidem que tan sols un 40% de pacients tractats amb trombòlisi intravenosa aconsegueixen una puntuació Rankin de 0-2 als 3 mesos, és a dir, ser funcionalment independents. I sols el 46% de pacients tractats amb trombectomia. I les Unitats d’Ictus aporten un 4-5% addicional de pacients amb bon resultat funcional.

El primer que hem d’aconseguir és un accés de més pacients i amb menys latència a aquests tractaments de reperfusió. Afortunadament, a Catalunya tenim una excel·lent xarxa extrahospitalària de detecció i transport dels pacients amb ictus agut al centre més proper on es pugui fer un diagnòstic i un tractament ràpid i, si és possible, que el pacient sigui atès per un neuròleg especialment format en patologia vascular cerebral. Però encara hi ha pacients que poden tenir un accés difícil o retardat a aquests tractaments. Com abans es tractin, millors resultats obtindrem.

Com hem dit abans, hem d’investigar què falla en els pacients que no aconsegueixen un bon resultat funcional. Per exemple, com millorar la circulació col·lateral? Quin és el millor tractament de la pressió arterial abans, durant i després dels procediments? Es pot combinar la trombectomia mecànica amb la trombòlisi intra-arterial? És millor el tenecteplase que l’alteplase en els tractaments de rescat? Hi ha algun fàrmac neuroprotector eficaç? Hi ha dispositius nous que millorin la capacitat de recanalització? etc.

I no cal dir que hem de garantir que tot pacient amb ictus ingressi en una Unitat d’Ictus i tingui també a la seva disposició un equip multidisciplinari especialitat i a una rehabilitació que comenci quan abans millor.

Els tractaments dels que disposem són més eficaços com més aviat s’apliquin!

6.

Centrant-nos ara en l’altre tipus d’ictus, per què l’ictus hemorràgic s’associa a una mortalitat tan elevada?

L’hemorràgia cerebral s’associa també a una elevada mortalitat i morbiditat en els supervivents. La mortalitat al mes està al voltant del 40% i tan sols 1 de cada 3 pacients recuperen un nivell funcional acceptable.

A diferència de l’ictus isquèmic, en que la mort sol produir-se per complicacions mèdiques, a l’hemorràgia cerebral la mort, sobretot a la fase aguda, és “neurològica”, és a dir, deguda a la pròpia destrucció del teixit nerviós i la hipertensió intracranial.

És important l’afectació primària o secundària del tronc cerebral. A la fase aguda l’hematoma pot créixer de volum i aquest és un esdeveniment difícil d’impedir. També a la fase aguda la formació d’edema perilesional pot empitjorar l’estat neurològic, a més d’altres possibilitats com la hidrocefàlia, les crisis epilèptiques o les complicacions infeccioses.

7.

Molts neuròlegs es mostren pessimistes davant d’un ictus hemorràgic, realment no hi ha res a fer?

En comparació amb l’ictus isquèmic tenim menys opcions terapèutiques demostrades, però això no vol dir que no puguem fer res. Hem d’estabilitzar inicialment al pacient en relació a la seva funció cardiorespiratòria i hemodinàmica, valorant si hem de fer una intubació orotraqueal per protegir la via aèria. Hem de baixar la pressió arterial per sota de 140/90, hem de neutralitzar l’efecte dels fàrmacs anticoagulants, hem de decidir si hi ha alguna opció neuroquirúrgica. L’ingrés a una Unitat d’ictus pels casos menys greus s’ha demostrat útil per prevenir i tractar complicacions. Podem ingressar el pacient a la UCI en els casos més greus. Hem d’instaurar les mateixes mesures de suport que fem amb l’ictus isquèmic, per exemple per prevenir la broncoaspiració o la trombosi venosa profunda.

Tot i que cap d’aquestes mesures per sí mateixa sigui molt eficaç, la suma de totes, el que es coneix com a “bundle” o paquet de mesures, disminueix la mortalitat i millora el pronòstic funcional. A més, cal diferir al menys 24 hores la decisió de limitació de l’esforç terapèutic per minimitzar el que es coneix com “la profecia autocomplerta”, és a dir, que si el metge creu que el pacient anirà malament i no fa res per impedir-ho, efectivament es complirà que el pacient anirà malament. Per això es proposa una actitud terapèutica activa al menys a les primeres 24 hores en pacients amb bon estat funcional previ.

A Catalunya hem iniciat el març del 2020 el registre HIC-CAT que ens permetrà conèixer els circuits i els tractaments que segueixen els pacients amb hemorràgia cerebral. Hi participen tots els hospitals públics que diagnostiquen pacients amb hemorràgia cerebral. Conèixer l’enemic és el primer pas per derrotar-lo!

8.

Creus que veurem sorgir nous tractaments per l’ictus hemorràgic en els propers 10 anys?

N’estic segur. Per un banda, els principals factors pronòstics quan el pacient arriba a Urgències no són modificables: edat, escala de Glasgow i volum de l’hematoma. El principal factor modificable és el creixement de l’hematoma i, per tant, aquest és l’esdeveniment a prevenir. De moment ho fem antagonitzant l’efecte dels anticoagulants si el pacient els prenia i baixant la pressió arterial a <140/90 en les primeres hores i de forma sostinguda. Però han fracassat l’àcid tranexàmic, la infusió de plaquetes i el bolus intravenós de factor VII. En relació a aquest últim, la re-anàlisi de les dades ha deixat clar que el tractament seria clarament eficaç si considerem sols el subgrup de pacients tractats a les primeres hores. Per això s’ha iniciat l’estudi FASTEST, en el que s’avaluarà l’eficàcia i seguretat de l’administració del factor VII recombinant, per evitar el creixement de l’hematoma en pacients amb menys de 2 hores d’evolució des de l’inici dels símptomes.

També crec que noves tècniques quirúrgiques seran útils a curt termini. Em refereixo a la cirurgia mínimament invasiva, a la craniectomia descompressiva i a l’administració intraventricular de trombolític.

9.

Tornar a tenir un ictus és una preocupació constant en els pacients que han passat per aquesta malaltia. Es pot fer alguna cosa per prevenir la recurrència?

L’ictus es pot prevenir! Hi ha molts factors de risc modificables, i els tractaments disponibles sovint estan infrautilitzats.

Sí, tenim mesures variades i provades per disminuir el risc de recurrències, tot i que també estar clar que no sempre les seguim els metges o les segueixen els pacients.

Pels ictus cardioembòlics tenim nous anticoagulants, recentment tenim indicacions pel tancament del foramen oval permeable.

Per l’ictus aterotrombòtic extracranial tenim tècniques de revascularització (endarterectomia, stent).

Per l’ictus no cardioembòlic tenim antiagregants amb noves modalitats com la doble antiagregació i nous antiagregants com el ticagrelor.

Pel tractament dels factors de risc tenim noves aportacions com els fàrmacs hipolipemiants antiPCSK9 que s’afegeixen a les estatines, recentment s’han demostrat útils els agonistes del receptor del glucagon per prevenir ictus en diabètics, etc.

I com sempre, el control de la pressió arterial és una mesura infrautilitzada i molt eficaç, i que recentment hem baixat l’objectiu a 130/80 en lloc de 140/90.

10.

Una última pregunta gairebé obligada en els temps que corren: creus que la pandèmia per COVID-19 ha afectat l’atenció dels pacients amb ictus?

És evident que sí. Hi ha diversos estudis internacionals però també nacionals que demostren que ha baixat l’afluència dels pacients als hospitals durant la pandèmia, sobre tot dels pacients amb quadres lleus o moderats. També s’han fet estudis multicèntrics a Catalunya que demostren que els ictus associats a la infecció per COVID-19 són més greus i associats a més mortalitat i menys probabilitat de bon pronòstic funcional. Els pacients tenen por a venir als hospitals i a vegades els serveis de transport estan saturats.

Però hem de fer arribar el missatge als usuaris que el codi ictus segueix vigent, que cal venir quan abans a l’hospital en cas de sospita d’ictus i que l’atenció intrahospitalària de l’ictus no ha canviat!

L’ictus és una emergència mèdica tractable, també durant la pandèmia per la COVID-19!

Comparteix-ho!